HEMEN ARA.

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

hp servis adana

HP SERVİS ADANA

Hp Notebook Harddisk

HP NOTEBOOK HARDDİSK

 hp servis adana hp harddisk


Hp Notebook Harddisk

Bilgisayarlar içinde bilgilerin kendisine depolanmasını sağlayan, bilgisayarın dışından görünmeyen bir donanımdır. Her bilgisayarda bir harddiskin olması mecburidir. Harddiskin olmadığı bir bilgisayar çalışan bir bilgisayar değildir.

Hp notebook harddisk notebookunuz çalıştırıldığından itibaren notebookunuzda bulunan tüm donanımları ve kendi işletim sistemini belleğine yükleyerek kullanıcının kalıcı olarak saklamak istediği verileri notebook kapalı iken bile kendi belleğinde saklayabilir. Notebook içerisinde bulunan harddisk veri saklama işlemini içinde bulunan diskin üzerindeki manyetik alanda işlemler yaparak yazabilme becerisine sahiptir.

Virüs Yüzünden Notebookunuzun Harddiskinin Zarar Görmesi

Notebooklarda veya masaüstü bilgisayarlarda bulunan harddisk arızaları çok fazla görülen arızalar içinde değildir. Saklama, kopyalama, depolama yeri olarak bilinen harddiskler bilgisayarların her tarafı arıza görse de içindeki bilgileri saklayabilen parçalardır.

Fakat ne kadar zarar görmeseler de bazen hp notebook harddisk arızaları oluşabilir. Bu arızalar genellikle voltaj dalgalanmaları, fiziksel darbeler, virüsler gibi sistem arızalarını etkileyen arızalardan dolayı bozulma gösterebilir. Fakat bozulmasına rağmen içerisindeki tüm bilgiler bilgisayar tamirinde uzman kişilerce çıkartılabilir.

Harddiskin bozulmaması için alınabilecek önlemlerin en önemlisi notebookunuzu sudan uzak yerlerde kullanmanız ve çok fazla elektrik arızaları oluşturmamak için fişte unutarak notebookta çalışmamalısınız. Sigortalı prizlerden yararlanarak da bilgisayarlarınızın ve notebooklarınızın hard diskinin ömrünü uzatabilirsiniz.

İşletim Sistemi Hatalarından Dolayı Notebooklarda Oluşan Arızalar

Bazı yazılımlardan dolayı; genellikle kaynağı belirsiz olarak bilgisayara yüklenmiş olanlar yüzünden yazılım hataları oluşabilir. Bu kaynağı belirsiz olan programlar, oyunlar ve yazılımlar işletim sisteminizi dahi kullanılmaz bir hale sokabilir.

Virüs ve işletim sistemi hatalarından dolayı hp notebook harddisk çoğu zaman hasar görmemektedir. Fakat bazı virüs ve donanım kusurları yüzünden harddisklerde zarar oluşabilir.

Bazı yazılımlarda hatalar biriktikten sonra notebook arızası olarak ortaya çıkmaktadır. Yani bazı işletim sistemi ve donanım hataları daha sonradan ortaya çıkarak notebook kullanıcısını rahatsız edebilir.

Aşırı Isınmalardan dolayı oluşan arızalarda da notebookunuzun harddiski hasar görebilir. Aşırı ısınmaya engel olmak için notebooklarda soğutucu cihazlar mutlaka kullanılmalı, kullanılmadığı takdirde çok uzun süreli notebook kullanılmamalı arada bir dinlendirerek tekrar kullanılmalıdır.

 


 Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

Sabit disklerin en yoğun kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, yazılımlar, veritabanları gibi büyük miktarlarda bilgi, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır.

Günümüzde sabit diskler veri aktarımında son derece hızlanmış olsalar da elektromekanik yapıda olduklarından RAM'lara göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar. Bir bilgisayar yazılımı işletilmeye başladığında, yazılımın çalışması için gerekli olan bilgiler sabit diskten okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğe aktarılır. Gereksinim duyulan kısım RAM'a sığmayacak kadar büyükse, bilgisayar sabit diskin bir bölümünü RAM bellek gibi kullanır.

Bilgisayar sabit diskleri genellikle bilgisayarların içinde sabitlenmiş durumda bulunurlar, bilgisayarlara dışarıdan bağlanabilen taşınabilir olanları da vardır.

Yapı
Hard disklerde veri yazımı; metal, cam veya plastikten yapılmış, yüzeyi demir oksit ya da başka manyetik özellikteki malzeme ile kaplı diskler üzerine yapılır. Bu kayıt ortamlarında veriler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalırlar, elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar, bu nedenle anılan şekilde adlandırılmışlardır.

Bir sabit diskte çoğunlukla metal olan bir veya birden fazla sayıda kayıt diski bulunur. Metal disk ya da diskler 3600, 4200, 5400, 5900, 7200, 10000, 15000 d/d (devir/dakika) gibi hızlarla dönerken disk yüzeyleri üzerinde gezinen kafa veya kafalar okuma-yazma işlemlerini yaparlar.

Gelişen teknoloji sabit disklerin boyutlarını küçültmüş ve bilgi saklayabilme yeteneklerini arttırmıştır. Birkaç megabayt büyüklüğündeki ilk örneklerin yerini günümüzde 500-750-1000-1500 GB (gigabyte) veri saklayabilmekte olanları almıştır ve her geçen yıl bu artmaktadır.

Günümüzde bir bilgisayar sabit diskinin küçültülmüş örnekleri olan, 20 gramdan daha az ağırlıkta kompakt flaş ölçüsünde (42,8x36,4x5 mm) 64 GB'a varan veri saklama olanaklı küçük sabit diskler de üretilmektedir.

Fiziksel Büyüklük
Günümüzde genellikle, masaüstü bilgisayarlarda 3.5 ve dizüstü bilgisayarlarda 2.5 inç büyüklükteki sabit diskler kullanılır. Düşük kapasiteli, daha az enerji tüketimli, daha yavaş ve darbelere daha dayanıklı olan 2.5 ve 1.8 inç büyüklükteki sabit diskler taşınabilir MP3 oynatıcıları gibi ürünlerde, daha da küçük boyutlu olan kompakt flaş biçemindeki Microdrive'lar ise sayısal kameralar, cep telefonları, küçük MP3 oynatıcılar gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Bu ölçülendirme mantığında belirtilen ölçüler yaklaşık olarak, sabit disk içindeki metal kayıt diskinin ölçülerini belirtir, dış ölçüler biraz daha büyüktür. 3.5 inç'lik bir sabit diskin boyu üreticisine göre değişken olup yaklaşık 4 inç, yüksekliği ise 1 inç kadardır.

Kapasite
Sabit disklerin kapasiteleri bayt (B) cinsinden ifade edilir. 400 GB (Gigabayt), 1 TB (Terabayt) gibi, depolanabilecek bilgi miktarını belirtir. ASCII standartında her harf ya da özel karakter 8 bit'ten oluşan bir bayt ile ifade edilir. Bir bayt bir harf olarak düşünülebilir. Sabit disk üreticileri disk kapasitelerini 1000'in katlarına göre sınıflandırmaktadır, ancak gerçek kapasite 1024'ün katlarına göre hesaplanır. Örneğin 250 GB olarak aldığınız bir sabit disk gerçek anlamda 232,83 GB'dır.

Disk üreticilerine göre 250 GB olan bir harddiskin işletim sisteminde ne kadar göründüğünü hesaplayalım,

250 gigabayt = 250.000 megabayt
250.000 megabayt = 250.000.000 kilobayt
250.000.000 kilobayt = 250.000.000.000 bayt miktarında bayt içerir.

250.000.000.000 bayt / 1024 = 244.140.625 kilobayt
244.140.625 kilobayt / 1024 = 238.418,5791015625 megabayt
238.418,5791015625 megabayt / 1024 = 232,83064365386962890625 gigabayt olarak işletim sisteminde görüntülenir.


 hp servis adana